Családi adóalap- és járulékkedvezmény

Kategória: Információk

A családi adóalap-kedvezmény nem változott. Kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és két eltartott esetén 62 500 forinttal, három és minden további eltartott esetén 206 250 forinttal csökkenthető az összevont adóalap. A kedvezményt a jogosultak közösen is érvényesíthetik, illetve az megosztható a jogosultnak nem minősülő házastárssal vagy a közös háztartásban élő élettárssal. 

Az egygyermekes családok havi bruttó 62 500, a kétgyermekesek havi 125 000, a háromgyermekesek havi 618 750 forint bruttó jövedelem alatt nem tudják teljes egészében igénybe venni a kedvezményt, de családi járulékkedvezményt érvényesíthetnek.

 

Ha a magányszemély vagy házastársa, élettársa a családi járulékkedvezmény havi vagy negyedéves összegét érvényesítette, akkor a személyi jövedelemadóról szóló bevallásban a magánszemély és a házastársa által érvényesíthető családi kedvezmény együttes összegét csökkenti az általuk (együttesen) igénybe vett családi járulékkedvezmény összegének az adó mértékére vonatkozó rendelkezés szerinti mértékkel elosztott része (625 százaléka).

Ha a magánszemély már év közben érvényesített családi járulékkedvezményt, de a személyi jövedelemadóról szóló bevallásban megállapítja, hogy a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettsége is fennmaradt, akkor azt a családi kedvezményt, amelyet családi járulékkedvezmény formájában már érvényesítettek, ismételten nem vonhatja le az adóalapból, azaz a személyi jövedelemadót 

 

Ha az egyéni vállalkozó saját döntése alapján családi járulékkedvezményt érvényesít, a vállalkozói kivét vagy az átalányban megállapított jövedelem adóelőlegét az általános szabályoktól eltérően havonta kell megállapítani és bevallania.

 

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates. Orosz AdóProfit Kft