2013 ÁFA - Fordított adózás kiterjesztése a sertéságazatra, valamint a takarmányokra

Kategória: Információk

A sertéskereskedelmi szektorban tapasztalható csalások visszaszorítása érdekében a Mód-tv. 2013. április 1-jétől kezdődően fordított adózást vezet be az élősertés, hasított félsertés kereskedelmére, továbbá az állatok etetésére szolgáló egyes takarmányokra.

A Mód-tv. rögzíti, hogy a fordított adózás nem alkalmazható az Áfa-tv. XIV. fejezetében szabályozott jogállású, mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyok e tevékenységi körébe tartozó ügyleteire, továbbá, az adóalanyoknak az adóbevallásukban az ezen értékesítéseikhez kapcsolódó, Art.-ban meghatározott egyes adatokról is nyilatkozniuk kell (vevő adószáma, ügylet teljesítési időpontja, értékesített termék törvényben meghatározott mennyisége, ezer forintban meghatározott adóalapja).

A gabona és olajos mag szektorban 2012. július 1-jén bevezetett fordított adózás szabályaihoz hasonlóan, átmeneti rendelkezés rögzíti, hogy a fordított adózást csak azokra az ügyletekre kell alkalmazni, melyek teljesítési időpontja 2013. április 1-jére esik, vagy azt követi. Ugyancsak átmeneti rendelkezés szabályozza azt az esetet is, ha a fordított adózás alá eső termékek értékesítésének teljesítési időpontja 2013. április 1-jére, vagy azt követő időpontra esik, de a terméket beszerző adóalanynak az Áfa-tv. 60. §-ában foglaltak szerint a fizetendő adót már ezen időpontot megelőzően kellene megállapítania, mert a termékértékesítés teljes ellenértékét megfizette, vagy a termékértékesítésről kibocsátott számlát kézhez vette. Ilyen esetben a fordított adózás nem alkalmazandó, vagyis az ügylet egyenes adózás alá esik.

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates. Orosz AdóProfit Kft