Pénztárgép csere

Kategória: Információk

Több mint 200 ezer kereskedőt érint a pénztárgépek cseréjének szeptember 1-jei határideje, ám úgy tűnik, a többség egyelőre kivár a váltáshoz szükséges lépésekkel. A pénztárgépek adóhivatallal való összekapcsolása három lépésben történik. Az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépeket szeptember 1-jég, a hagyományos, de naplóval rendelkezőket pedig december 31-ig kell kicserélni. 

 

A pénztárgépcseréhez a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) egy tizenhat jegyű azonosító kódot kell igényelni, amit eddig az érintettek kicsivel több, mint 10 százaléka tett meg – mondta el a Krónikának Katona Edit, az adóhivatal sajtóreferense. Hozzátette: eddig csak mintegy 30 ezren kértek kódot online pénztárgép üzembe helyezéséhez, holott az azonosítóval a szeptember 1-jei határidőre 200-250 ezer pénztárgépnek kell rendelkeznie. 

 

Az azonosító kód azért fontos, mert nélküle nem lehet megrendelni a pénztárgépeket és igényelni sem lehet a cseréhez adott 50 ezer forintos állami támogatást. Az adóhivatal szeptember 1-jétől megkezdi az ellenőrzést, és ha legalább a regisztráció megtörtént, nem büntetnek. 

 

Katona Edit elmondta még, hogy több esetben az 50 ezer forintos vissza nem térítendő támogatás igénylését főleg formai hibák, illetve hiányos kitöltés miatt vissza kellett utasítaniuk. 

 

Eddig három online adatkapcsolatra képes kassza gyártója kapta meg az engedélyt. Az állami büdzsé a pénztárgépek adóhatósághoz történő bekötésétől korábban 95 milliárd forint többletbevételt várt, de a határidő többszöri csúszása miatt varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július közepén 45-50 milliárdos pluszt tartott reálisnak.

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates. Orosz AdóProfit Kft