Fogyóban voltak a magyar cégek 2017-ben

Kicsit több céget alapítottak, és kicsit kevesebbet töröltek, de így is mínuszban vagyunk. Kicsit.

Kis mértékben nőtt a cégalapítások és jelentősen mérséklődött a cégtörlések száma, de ezzel együtt is 1,22 százalékkal csökkent a működő cégek száma tavaly Magyarországon a Bisnode Magyarország Kft. év végi elemzése szerint.

Az üzleti és céginformációs, valamint végminősítő vállalat honlapján kedden közzétett felmérés alapján a cégalapítások száma 1,8 százalékkal nőtt tavaly, 2017 minden negyedévében több mint 6500 új vállalkozás jött létre. Felidézték, hogy 5 éves csökkenést követően 2015-re 25 ezer alá esett, 2016-ban viszont 26,3 ezerre, 2017-ben pedig csaknem 26,8 ezerre emelkedett az új cégek száma.

Bővebben: Fogyóban voltak a magyar cégek 2017-ben

Óriási dobásra készül az Extreme Digital

Tavaly az online vásárlók száma Magyarországon 3 millió fölé emelkedett, ami nemcsak bővülő forgalmat és erősödő versenyt, hanem nehéz logisztikai feladatot is jelent. Az Extreme Digital annak érdekében, hogy megtartsa piaci pozícióját, a tervek szerint 2018 második felében elindítja saját futárszolgálatát - mondta Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak.

Bővebben: Óriási dobásra készül az Extreme Digital

Pénztárgép vételár támogatás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt kéri azoktól a megrendelőktől, akiknek a forgalmazó visszatérítette a visszavont engedélyű pénztárgépek vételárát, hogy ezt haladéktalanul jelezzék az illetékes igazgatóságnak, ha állami támogatást igényeltek. 

 

A NAV a honlapján közzétett tájékoztatójában ismerteti: az adóhatóság tudomására jutott, hogy a korábban forgalmazott, visszavont engedélyszámú online pénztárgépek egyes megrendelőinek a korábbi forgalmazó visszatéríti a vételárat.

 

Bővebben: Pénztárgép vételár támogatás

Tömeges elbocsátásokat tervez a kormány a közszférában

Csoportos létszámleépítést hajthat végre a közszférában a választások után a kormány. Legalábbis erre lehet következtetni abból a Létszámleépítések megelőzése és kezelése elnevezésű uniós pályázatból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium nyert meg – írja a Magyar Nemzet.

Bővebben: Tömeges elbocsátásokat tervez a kormány a közszférában

Elmaradt kamarai hozzájárulás

Hétezer vállalkozónál kopogtatott az elmúlt hetekben az adóhivatal: a szervezet emberei az elmaradt kamarai hozzájárulás összegét vonták el az érintett piaci résztvevőktől – írta hétfői számában a Magyar Nemzet, amely szerint még több tízezer gazdasági szereplő számolhat az ötezer forintos költséggel járó adóhivatali eljárással.

 

Bővebben: Elmaradt kamarai hozzájárulás

NAV közlemény a nyugtakibocsájtásról

Számlakibocsátás esetén az online pénztárgépből nem szabad nyugtát kibocsátani - hívja fel a figyelmet az adóhatóság. 

 

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint egy adott ügyletről az adóalany vagy számlát vagy nyugtát ad, a kettő sosem történhet párhuzamosan - írja a NAV a honlapján közzétett tájékoztatóban.

 

Ezért, ha az adóalany az adott ügyletről - nem az online pénztárgéppel előállított - számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe. Amennyiben az online pénztárgépből történő nyugtakibocsátást követően kerül sor számlakibocsátásra (például azért, mert a vevő akkor jelzi, hogy számlát kér, amikor a nyugta kibocsátására vonatkozó parancs már nem vonható vissza), akkor a nyugtát sztornírozni kell.

 

Bővebben: NAV közlemény a nyugtakibocsájtásról

Nem lehet trükközni

Január végéig 25 ezer pénztárgép kezdte meg a folyamatos adatszolgáltatást. Ezek és az elektronikus naplós gépek adatai alapján pedig megkezdődtek a konkrét ellenőrzések.

 

Elnézést, hogy lassan csinálom, de most kaptuk meg az új pénztárgépet és semmit sem szeretnék elrontani − mondta az egyébként szélsebes eladó a kis boltban. Az óvatosság nem meglepő. Január végéig 25 ezer pénztárgép küldte folyamatosan az adatokat az adóhatóság szerverére, emellett az elektronikus naplóval rendelkező gépekről 2013 júliusától kell havi adatszolgáltatást teljesíteni. A NAV végrehajtotta a szükséges fejlesztéseket az adatok fogadására és feldolgozására − ehhez külön szervert kellett felállítani. A hatóság már megkezdte a kockázatelemzéseket és a vizsgálatokat is.

 

Bővebben: Nem lehet trükközni

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates. Orosz AdóProfit Kft