Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelem

Kategória: Információk

 

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára, valamint az alkalmi munkára.

   

Figyelem! A 2013. évtől megváltoztak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemre vonatkozó szabályok.

   

 

Önnek csak abban az esetben kell bevallania az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének szorzatát (e szorzat a továbbiakban: mentesített keretösszeg). Ebben az esetben jövedelemként kizárólag a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani a „d” oszlopban.

 

A mentesített keretösszeget tehát a következők szerint kell megállapítani: a foglalkoztatás napjainak számát kell megszorozni az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegével (4510 Ft/nap).

   

A számítást az alábbi példa szemlélteti:

Foglalkoztatás napjainak száma: 10 nap

Kapott jövedelem:  50 000 Ft 

Mentesített keretösszeg: 10 nap x 4 510 Ft=  45 100 Ft 

Az adóbevallás 1. sorában szereplő összeg:  4 900 Ft   

   

A mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet abban az esetben is szerepeltetni kell az adóbevallásban, ha Önnek más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt a 2013. adóévben.

2014-ben a legkisebb napi munkabér 4 670,- Ft

A filmipari statisztaként végzett, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alkalmi munkából származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítani és bevallást benyújtani. Ez esetben a 3711 FEOR számmal azonosított filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot.

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates. Orosz AdóProfit Kft